Fiber optik Kablo Nasıl Çalışır?
Fiber Optik Kablo Nedir?
Fiber optik kablo, yalıtılmış bir mahfaza içinde cam elyaf telleri içeren bir ağ kablosudur . Uzun mesafeli, yüksek performanslı veri ağı ve telekomünikasyon için tasarlanmıştır. Bakır kablolarla karşılaştırıldığında, fiber optik kablolar daha yüksek bant genişliği sağlar ve verileri daha uzun mesafelerde iletir. Fiber optik kablolar internet, kablolu televizyon ve telefon sistemlerinin çoğunu destekler.
Fiber Optik Kablolar Nasıl Çalışır?
Bir fiber optik kablo, her biri bir insan saçından biraz daha kalın olan bir veya daha fazla cam telden oluşur. Her bir telin merkezine, ışığın gitmesi için yol sağlayan çekirdek denir. Çekirdek, sinyal kaybını önlemek ve ışığın kablodaki kıvrımlardan geçmesine izin vermek için ışığı içeriye yansıtan kaplama adı verilen bir cam tabakası ile çevrilidir.
İki ana fiber optik kablo tipi single mode (tek modlu) ve multimode (çok modludur). Tek modlu fiber, ışık üretmek için son derece ince cam teller ve lazer kullanırken, çok modlu fiber optik kablolar LED kullanır.
Tek modlu fiber optik ağlar, telin taşıyabileceği veri trafiği miktarını artırmak için genellikle Dalga Bölmeli Çoğullama tekniklerini kullanır. WDM, birden fazla farklı dalga boyunda ışığın birleştirilmesine (çoğullama) ve daha sonra ayrılmasına izin vererek, tek bir ışık darbesi yoluyla birden fazla iletişim akışını etkili bir şekilde iletir.GPON sistemler bu mimariyi kullanır.Bakınız GPON Triple-Play nedir?
Fiber Optik Kabloların Avantajları
Fiber kablolar uzun mesafeli bakır kablolara göre çeşitli avantajlar sunar.
Fiber optikler daha yüksek bir kapasiteyi destekler . Bir fiber kablonun taşıyabileceği ağ bant genişliği miktarı, benzer kalınlığa sahip bir bakır kablonun genişliğini kolaylıkla aşar. 10 Gbps , 40 Gbps ve 100 Gbps değerinde fiber kablolar standarttır.Fiber optik kabloların günümüzde eriştiği hızlar için Populer SCIENCE dergi makalesi https://www.popsci.com/submarine-cable-data-transfer-record/
Işık, bir fiber kablo üzerinden gücünü kaybetmeden çok daha uzun mesafeler kat edebildiğinden, sinyal güçlendirici ihtiyacı azalır.
Fiber optik kablo parazite karşı daha az hassastır. Bakır ağ kablosu, elektromanyetik parazitlerden korumak için ekranlama gerektirir.Birçok kablo birbirine yakın olarak birbirine bağlandığında paraziti önlemek için mümkün değildir. Fiber optik kabloların fiziksel özellikleri bu sorunların çoğunu önler.