YAPAY ZEKAYA SAHİP IP KAMERA SİSTEMLERİ
İLE TANIŞIN!

Bırakın IP kamera sistemleri sizin yerinize olayları izleyip analiz etsin!

Güvenlik kameraları günümüzde sadece suçluları caydırmak ve kolluk kuvvetlerinin olayları çözmesine yardımcı olmakla kalmaz, aktif olarak kullanıldıklarında aynı zamanda bu sistemler; çalışanlarınızın hesap verebilirliğini artırabilir,saha yada üretimdeki zaman ve iş kaybını azaltabilir, kazaları önleyebililir, sigorta primlerinizi azaltabilir hatta sahip oldukları yapay zekalı video analiz özellikleri sayesinde müşteri portföyünüzle ilgili analizler bile yapabilir hale gelmişlerdir. Bir güvenlik kamerası sistemi kurmanın başlangıç maliyetleri biraz yüksek olsa da, orta ve uzun vadeli getirileri ve gönül rahatlığı yapılan bu masrafa değecektir.

IP Kamera Sistemi Nedir? Avantajları Nelerdir?

IP kamera sistemleri diğer kamera sistemlerinden farklı olarak; çok yüksek çözünürlükler sunan, sahip oldukları video analiz yetenekleriyle çeşitli alarmlar ve raporlar üreten,kullandıkları verimli video sıkıştırma yöntemleriyle izleme ve depolama bant genişliğini çok düşük seviyelerde tutan,çok sayıda noktadan izlenebilen ve yönetilebilen,düşük maliyetlerle kolayca genişleyebilen günümüzün en gelişmiş kamera sistemleridir.

Eğer bir güvenlik kamerası sistemi satın almaya karar verdiyseniz,öncelikle hangi tür bir sisteme ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz.Farklı türlerde güvenlik kamerası sistemleri vardır.

* Analog kamera sistemleri,

Çözünürlükleri çok düşük olduğu için günümüzde artık taleplere cevap veremez hale geldiler ve üretimleri durduruldu.Yazımızda artık değinmeyeceğiz.

* Analog HD (AHD), HD-SDI, HD-TVI,HD-CVI gibi kamera sistemleri

Aralarında bazı sistem ve üretici firma farklılıkları olsa da genel olarak aynı mantıkla RG6 ,RG59 gibi kuaksiyel kablolar (anten kablosu) üzerinden video iletimi sağlayan sistemlerdir.2MP (MegaPiksel) 1080P ve 4MP  arasında çözünürlük sunabilirler.

*IP kamera sistemleri

Günümüzdeki en popüler kamera sistemleridir.Ethernet kablosu (CAT5 yada CAT6) üzerinden video iletimi sağlanır.Genel olarak 1080P ve 4K (8MP) arasında çözünürlüklere sahiptirler.Hatta bazı özel amaçlı IP kameralar çok daha yüksek çözünürlükler sunabilirler.

Hangi Kamera Sistemini Tercih Etmeliyiz?

Bu soru ”şirketler için araç kiralamak mı yoksa satın almak mı daha avantajlıdır” sorusunun cavabı gibi değişkendir.Nasıl ki bu seçimi yaparken; araç tercihi, ne kadar süre için ihtiyaç duyulduğu, maliyet, yapılacak toplam kilometre,fatura avantajı, prestij ve buna benzer birçok değişkenler gözönünde tutularak karar veriliyorsa,kamera sistemleri seçimine karar vermek için de birçok değişken vardır.

Ip kamera sistemi ile kuaksiyel tabanlı sistemler (AHD,HD-TVI,HD-CVI) arasındaki farklar,avantajlar ve dezavantajlara değinelim.Kararı kendiniz verin.

Öncelikle bu karşılaştırmayı sistemler üzerinden yapmamız gerekir.Bir adet IP kamera ve bir adet kuaksiyel tabanlı (AHD) kamerayı karşılaştırmak adil değil ve anlamsızdır.Çünkü IP kameralar tek başlarına (kayıt cihazı olmadan) da bir sistem olabilirlerken, kuaksiyel tabanlı kameralar tek başlarına neredeyse hiçbir işe yaramazlar.Bir güvenlik kamerası sistemi genel olarak kameralar,kablo ve kayıt cihazı bileşenlerinden oluşur.

*Maliyet

Kuaksiyel tabanlı kameralar birim bazda IP kameralardan daha hesaplı olsalarda sistem olarak IP kamera sistemleri daha hesaplı olabilirler.Bunun nedeni her iki sistemde kullanılan kabloların farklı olmasıdır.Aslında her iki kablonun fiyatları birim bazda birbirlerine yakındır.Ama kuaksiyel tabanlı sistemler kayıt cihazı (DVR) ve herbir kamera arasında ayrı bir bağlantı ile video sinyalini iletilirken, IP kamera sistemlerinde bir kablo üzerinden 10’larca kamera sinyali kayıt cihazına (NVR) iletilebilir.Bu durum özellikle kamera sayısının fazla olduğu ve mesafelerin uzun olduğu lokasyonlarda IP kamera sistemleri lehine ciddi maliyet avantajı sağlarken tam tersi durumlarda AHD kamera sistemleri (yazımızın bundan sonraki kısmında bu şekilde değineceğiz) daha avantajlıdır.

*Çözünürlük

Dizi yada filmlerden şu sahneyi hepimiz hatırlarız.Polisler olayın ardından güvenlik kameralarını izlerler ve diyalog aynen  şöyledir. ”Yaklaştır, yaklaştır biraz daha zoom yap, evet bu o! ” Maalesef gerçek hayatta kamera görüntüleri kurgudaki gibi net olmaz her yaklaştırdığınızda görüntü biraz daha bozulur:) Kamera  çözünürlüklerinin önemi burada ortaya çıkar.Bunun anlamı eğer görüntüleri yakınlaştırdığınızda daha az bozulma istiyorsanız daha yüksek çözünürlüklü kamera tercih etmelisiniz demektir.IP kamera sistemleri 4K (8MP)’ya kadar çözünürlük sunarken, AHD sistemler 4MP’e kadar çözünürlük sunarlar ki buda düşük bir seviye değildir.

 *Esneklik ve sürdürülebilirlik

Kamera sistemleri yaşayan sistemlerdir.Genişlemeye açık olmalıdırlar.Çoğu zaman da kurulumun yapıldığı ilk günkü gibi kalmazlar.Kamera yada kayıt cihazı konum değişiklikleri yada kamera ilaveleri gerekebilir.IP kamera sistemlerinde bu güncellemeler düşük kablo ve işçilik maliyetleri ile basit bir şekilde yapılabilir.AHD kamera sistemlerinde ise sistem güncellemeleri maliyetli ve işçilik açısından zordur.Bunun sebebi her kameradan belli bir merkeze ayrı ayrı kablo çekilmesidir.IP kamera sistemlerinde ise en yakın switch’e kablo çekilmesi yeterlidir.Hatta POE switch’ler kullanılılarak ekstra enerji kablosuna dahi ihtiyaç duyulmaz.

 *Video analizi

Eğer çok sayıda kamera bulunan bir ekrana baktıysanız, bir süre sonra aslında hiçbir şey algılamadığınızı farkedersiniz.Aslında ekrana bakıyor ama görmüyorsunuzdur ve bu durum gayet normaldir.İşte video analiz burada devreye girer.Kamera sistemi kendi yapay zakasını kullanarak kendini izler ve sizin belirlediğiniz senaryolara göre size uyarılar verir.Örneklerle açıklayalım.

Diyelim ki sahip olduğunuz mülke ait sınırlarınız var ve bu sınırlar herhangi bir şekilde ihlal edildiğinde sesli yada görüntülü olarak alarmlar almak istiyorsunuz.Sınırlarınız boyunca sanal çizgiler çizerek herhangi bir ihlal durumunda sistemin sizi sesli yada Pop-Up (olayın olduğu kameranın ekranda otomatik olarak büyümesi) alarm üretmesini sağlayabilirsiniz.Bu sayede operatör farketmese bile kamera içinde gömülü  yapay zeka olayı farkedip operatörü uyaracaktır.

Örnekler çoğaltılabilir.Odada bulunan tablo yerinden hareket ettirilirse,otoyolda ters yönde giden bir araç varsa,kameraya kötü niyetli müdehale olursa ve bunun gibi onlarca senaryoda alarmlar alınabilir.

Hatta video analiz özelliğinin çok farklı amaçlar için kullanıldığı yerler vardır.Mağazaya giren kişi sayısı,yüz tanıma ile müşteri tanıma ve ısı haritası gibi müşterlilerin  en çok hangi reyonlara ilgi gösterdiği gibi raporlamalar bile yapılabilir.

Video analizi IP kamera sistemlerinin açık ara önde olduğu alanlardır.AHD kamera sistemleri basit birkaç analiz dışında bu özelliklere sahip değildirler.

*İzleme noktası sayısı

Günümüzde kamera sistemleri yanlızca güvenlik amaçlı kullanılmazlar.Bu sebeple sadece güvenlik noktaları değil birçok farklı noktadan aralıksız olarak izlenirler.Bu izleme yönteminden kasıt telefon,tablet yada bilgisayarlardan herhangi bir anda ve kısa süreli izlemeler değildir.Kısa süreli izlemeler internet üzerinden yapılır IP kamera sistemleri ve AHD sistemler bu izlemelere hali hazırda uyumludurlar.Burada kastettiğimiz bir monitörün sürekli olarak açık bir şekilde kameraların sürekli izlenmesidir.

Örnek vermek gerekirse,diyelim ki bir firmada 100 adet kamera var.Firma sahibi kameraların tamamını,güvenlik görevlisi giriş-çıkış ve sınır bölgelerini,firma yetkilileri kendi departmanlarını birbirlerinden bağımsız olarak, sürekli ve canlı olarak izlemek istiyorlar.Ayrıca sistemi bağımsız olarak yönetmek (kameraları büyütüp küçültmek yada geçmişe dönük izleme yapmak gibi) istiyorlar.Bu tip isteklere sadece IP kamera sistemleri karşılık verir. AHD kamera sistemleri sadece bir noktadan izleme için tasarlanmıştır.

Her iki sitemin sahip olduğu ortak özellikler de vardır.

Tüm kamera sistemlerine internet üzerinden cep telefonu tablet ve bilgisayarlar üzerinden erişilebilmektedir.IP kamera sistemleri bu konuda daha performanslı ve stabil olsalarda, AHD kamera sistemleri ile bu konuda birbirlerine çok da fazla üstünlük sağlayamazlar.Her iki sistemde kapalı devre CCTV (dışarıdan erişime kapalı olarak) kullanılabilir.Yine her iki sistemde, hereketli kamera ve ses desteği sunarlar.IP kamera sistemleri güvenlik nedeniyle çok da fazla tavsiye etmeyeceğimiz Kablosuz desteğide sunarlar.Yine de kablo çekilemeyen lokasyonlarda son bir seçenek olarak bir avantaj sağlayabilirler.

IP kamera standart forumu https://www.onvif.org/

Gelelim sonuçlara…Birkaç farklı senaryo üzerinden sonuçları daha iyi anlayabiliriz.Öncelikle kamera sistemlerini boyutlandıralım.

Küçük ölçekli kamera sistemlerini 1 ila 16 kamera arasındaki sistemler olarak,

Orta ölçekli kamera sistemlerini   17 ila 100 kamera arasındaki sistemler olarak,

Büyük ölçekli kamera sistemlerini ise 100 ve üzeri kameraya sahip sistemler olarak sınıflandırabiliriz.

Eğer küçük ölçekte bir sistem ihtiyacınız varsa; ortalama 1080P çözünürlük sizin için yeterli ise,kamera ilavesi gerekmez zaten yer belli diyorsanız,video analiz ve birden fazla canlı izleme noktası istemiyorsanız sizin için en makul ve hesaplı sistemler AHD, HD-CVI, HD-TVI gibi kuaksiyel kablo tabanlı kamera sistemleridir.Örnek olarak küçük işletmeler,pastane, market gibi küçük alış-veriş yerleri,apartman çevreleri,toplu taşıma araçları gibi yerler verilebilir.

Eğer orta ölçekte bir sistem ihtiyacınız varsa; 1080P ve 4k arasında çeşitli çözünürlüklerde kameralar isteniyorsa,ileride yer değişikliği ve kamera ilaveleri gerekebilir bazı güncellemeler yapılabilir diyorsanız ve birden fazla izleme noktası varsa video analiz olsun yada olmasın sizin için en uygun ve hesaplı olan sistemler IP kamera istemleridir.Örnek olarak fabrikalar,okullar,orta ölçekli işletmeler,otel yada hastaneler verilebilir.

Tabi burada XVR yani tüm kamera çeşitlerini (IP ,analog yada AHD) destekleyen kayıt cihazlarından da bahsetmeliyiz.

Eğer mevcut eski ve çalışır durumda bir kamera sistemine sahipseniz ve yeni kameralar ilave etmek istiyorsanız.XVR kayıt cihazı ile hem eski kameralarınızı hemde yeni nesil kameralarınızı aynı sistem üzerinde kullanabilirsiniz.Bu da ciddi maliyet avantajı sağlayabilir ve makul bir seçenek olabilir.

Eğer büyük ölçekte bir sistem ihtiyacınız varsa diğer opsiyonlara bakılmaksızın sizin için tek seçenek zaten IP kamera sistemleridir.Örnek olarak alış-veriş merkezleri,hava alanları,üniversite kampüsleri,otoyollar,kamu binaları verilebilir.Ayrıca orta ve büyük ölçekli kamera sistemleri yüksek bant genişliğine sahip GPON networkler kullanılarak daha düşük maliyetler ile inşa edilebilir.

Bu seçim sadece sistemin ölçeğiyle ilgilide değildir.Mesela 4 kameralı bir sisteme ihtyacınız var ama yüksek çözünürlük istiyorsunuz (Kuyumcu gibi) sizin için doğru seçenek yine IP kamera sistemleri olacaktır.

Umarım size bu makale ile yardımcı olabilmişizdir,karar sizin.

Kameralar Arasındaki Çözünürlük Farklarından Bir Görünüm