IP tv Nedir?Nasıl Çalışır?

IPTV nedir? IPTV nasıl çalışır?

Kablo veya uydu TV gibi geleneksel yayın modlarından internet tabanlı yayınlara geçiş süreci yaşıyoruz ve IPTV’nin bu geçiş aşamasında önemli bir rolü var.

İnternet hızlarının artmasıyla birlikte insanlar artık içeriğe sahip olmayı değil, istedikleri anda erişmeyi tercih ediyorlar. IPTV burada devreye giriyor.Ayrıca IP tv sadece internet üzerinden değil yerel ağlar üzerinde (LAN) otel,hastane gibi yerlerde merkezi tv sistemi olarak da kullanılır.Bu kendi IP tv sisteminizide kurabileceğiniz anlamına gelir.

IPTV’nin tam olarak ne olduğuna, nasıl çalıştığına ve mimarisine, IPTV hizmetlerinin türlerine ve IPTV’nin geleceğine daha yakından bakalım .

IPTV nedir?

IPTV, internetin canlı veya talep üzerine TV programları ve Videolar sunmak için kullanıldığı İnternet Tabanlı Protokol Televizyonu anlamına gelir. IPTV, dijital televizyon hizmetinin geniş bant veya internet bağlantısı aracılığıyla internet protokolü teknolojisi ile aboneye verildiği bir sistemdir.

YouTube veya Netflix gibi sitelerde veya uygulamalarda milyonlarca kullanıcı tarafından erişilen dijital videodan biraz farklıdır. Ayrıca standart kablo veya uydu bağlantısının aksine, IPTV’de birden fazla TV seti bir ev içinde tek bir abonelik için kullanılabilir.

IPTV’nin geleneksel TV’den farkını anlamak için, geleneksel TV izleme modunu IPTV ile karşılaştıralım 

Hem kablo hem de uydu, kullanıcıların gelen sinyal içindeki belirli kanalları ayarlamasına olanak tanır.

IPTV, kullanıcıların set üstü kutusuna TV kanallarını iletmek için İnternet protokolü (IP) tabanlı ağ kullanır. İnternet ağları, e-posta, web siteleri ve diğer İnternet tabanlı hizmetleri sunan aynı istemci-sunucu modeli aracılığıyla içerik sunarak kablo ve uydudan farklıdır. IP veya İnternet Protokolü, internet ağına bağlı bilgisayarlar arasında veri paketlerini aktarmak için kullanılan dildir.

İçeriğin gerçek zamanlı olarak yayınlandığı kablo veya uydudan farklı olarak IPTV, programlamayı iletim sonunda sunucularda saklayabilir ve kullanıcıların içeriği istedikleri zaman İnternet üzerinden istemesine olanak tanır.

IPTV nasıl çalışır?

IPTV, internette gezinmeye benzer şekilde standart kanal sörfüne çok benzer. Yalnızca görüntüleyiciye videoları iletmek için bir iletim mekanizması olan IP (Internet Protokolü) kullanır. İzleyici herhangi bir TV programını tıkladığında veya video istediğinde, farklı kaynaklardan (sunucular) gelen video veri paketlerine bölünür ve internet üzerinden gönderilir. Video sunucuları, fiber optik kablo ile programları internet bağlantısı üzerinden mevcut yerlere iletir.

 

IPTV’nin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için IPTV mimarisine bakalım.

Tipik bir IPTV ağının mimari diyagramı –  

Uydulardan ve Yerel Antenlerden gelen yayın içeriği merkezi birim tarafından alınır. Merkezi birim, canlı TV kanallarının ve AV kaynaklarının IP çok noktaya yayın akışları şeklinde kodlandığı, şifrelendiği ve dağıtıldığı yerdir. Merkezi ünite ayrıca Reklam Sunucuları, Canlı TV Akış Sunucuları, İsteğe Bağlı Video (VOD) sunucuları ve platformunu içerecektir ve bir kullanıcı istekte bulunduğunda isteğe bağlı video varlıklarının IP tek noktaya yayın akışları olarak saklandığı ve sunulduğu yerdir. VOD platformu bazen ile bulunur ve IPTV’nin merkez biriminin bir parçası olarak kabul edilebilir.

İstenen videolar ve TV Kanalları, IPTV yayıncılarının sonundan Fiber Optik üzerinden iyi bir internet bağlantısı olan dağıtım ağı üzerinden izleyiciye gönderilir.

İzleyici bu sinyali, geniş bant, fiber optik, DSL vb. Bir dizi seçenek arasından değişebilen yerel veya tercih edilen internet servis sağlayıcıları aracılığıyla alır.

İzleyici belirli bir IPTV hizmetine abone olduğunda, hizmetin özel Set Üstü Kutusu (STB) sağlanır. Set üstü kutusu, TV ekranında görüntülemek için TV ve VOD akışlarının kodunu çözen ve şifresini çözen uç nokta ekipmanıdır. Bu STB, izleyicilerin internet bağlantısına (yönlendirici) bağlıdır ve video ve TV içeriğini izleyiciye iletmek için interneti kullanır.

İzleyici videoları veya TV Kanallarını STB’deki etkileşimli bir portal aracılığıyla ister ve bu da izleyicinin VOD kataloğu gibi farklı IPTV hizmetlerinde gezinmesini sağlar.

IPTV hizmet türleri

Klasik TV kanallarını iletmenin yanı sıra, IPTV tarafından aşağıdaki etkileşimli hizmetler de sunulmaktadır:

1) İsteğe Bağlı Video: Video içeriğinin bir aboneye ayrı ayrı iletilmesi. Kullanıcıların VoD sunucusunun medya kitaplığından herhangi bir filmi izlemelerini sağlar.

2) İsteğe Bağlı Videoya Yakın: nVoD hizmetine abone olan birden çok kullanıcıya yönelik görüntüleme başına ödeme video hizmetidir. İçerik yayınlama programı önceden derlenmiştir ve aboneler programa bakabilir ve ilgi alanlarına göre içerik izleyebilir.

3) Zaman kaydırmalı TV: Zaman kaydırmalı TV, abonelerin daha sonra canlı yayınları izlemelerini sağlar, böylece rahatça oynatıp devam ettirebilirler. TV programları için geri sarma seçeneği de mevcuttur

4) İstek Üzerine TV (TVoD): Seçilen TV kanalları, uygun olduğunda izlenebilmeleri için kaydedilir.

5) Canlı Televizyon: şu anda yayınlanan TV şovlarına etkileşimli veya etkileşimsiz.

IPTV’nin mevcut durumu ve geleceği

IPTV son birkaç yıldır sürekli bir büyüme yolunda. Dünya çapında IPTV abonelerinin toplam sayısı 250 milyonu geçti. Bu sayı her geçen gün artacağa benziyor.